Condiții de instalare pentru centralele cu condensare 01Iul

Condiții de instalare pentru centralele cu condensare

O centrală cu condensare este diferită de una convențională, printr-un randament mult mai bun și prin producerea de condens. Din această cauză, instalarea unei centrale cu condensare necesită o atenție specială la: evacuarea condensului, evacuarea gazelor arse și dimensionarea radiatoarelor.
 
  1. Evacuarea condensului

Condensul se produce în mod continuu și trebuie evacuat în mod corect. Câteva lucruri importante trebuie respectate pentru a avea o evacuare a condensului fără probleme.

  • Racordul de condens trebuie să se conecteze la o scurgere permanentă (canalizarea clădirii);
  • Scurgerea trebuie să fie în interiorul clădirii și protejată de îngheț;
  • Racordul de condens trebuie să aibă pe toată lungimea o pantă descendentă care să permită scurgerea naturală;
  • Racordul la canalizarea clădirii trebuie să permită aerisirea (să nu fie etanș);
  • Trebuie să ne asigurăm ca, luând în calcul PH-ul acid al condensului, canalizarea clădirii va rezista.

Dacă nu respectăm condițiile de mai sus, camera de ardere a centralei se poate umple cu condens, iar centrala se va opri.


Dacă nu se pot asigura condițiile de instalare de mai sus, există totuși câteva soluții:

  • Dacă nu se poate asigura scurgerea condensului, soluția este instalarea unei pompe de evacuare a condensului;
  • Dacă canalizarea clădirii este din fontă sau alt material care ar putea fi corodat sau dacă există fosă septică, soluția este instalarea unui kit de neutralizare a condensului;
  • Pompa de condens și kitul de neutralizare a condensului se pot cumpăra din magazinele specializate în instalații.

  1. Evacuarea gazelor arse

Recomandare: instalați kiturile de evacuare a centralelor cu condensare, cu apărătoarea de ploaie în sus, sub panta de max. 3% orientat descendent către centrală și lungime max. 10 cm în afară clădirii.

Kiturile de evacuare a centralelor cu condensare sunt făcute din plastic pentru a nu fi corodate din cauza condensului. Kiturile centralelor convenționale erau făcute din aluminiu și oțel. La înlocuirea unei centrale convenționale cu una cu condensare trebuie înlocuit și kitul de evacuare.

Gazele arse evacuate de o centrală cu condensare au temperaturi de max. 60-70 grade, ceea ce face ca restul de condens care nu s-a evacuat la scurgere să apară pe interiorul kitului de evacuare, la capătul acestuia sau în atmosferă. Astfel înclinarea kitului de evacuare trebuie să fie descendent către centrală, cu panta max. 3% pentru a permite scurgerea condensului în centrală.

Daca kitul nu se montează cu panta, condensul va curge afară din centrală, iar iarna se vor forma țurțuri de gheață foarte mari. Țurțurii de gheață pot fi reduși prin limitarea lungimii kitului de evacuare în afara clădirii la max. 10cm.

 

  1. Dimensionarea radiatoarelor

Pentru o instalație cu radiatoare corect dimensionate, atât centralele convenționale, cât și cele cu condensare funcționează la temperaturi pe tur (temperatura reglată din centrală) de 50-60 grade. Pentru aceste temperaturi, centralele în condensare ating randamente aproape de maxim, deoarece temperatura de retur are o diferență de 15-20 grade în minus, iar condensarea se produce la temperaturi mai mici de 45 grade.

În plus, orice centrală cu condensare va funcționa cu un randament mai bun decât cel al unei centrale convențional, datorită arderii mai performante.

În concluzie, nu este nevoie de o dimensionare suplimentară a radiatoarelor pentru o centrală cu condensare.